3 min.9 kovo 2021

Kelių eismo taisyklių pažeidimai Nyderlanduose

Gavote baudą už ne vietoje paliktą automobilį? O galbūt viršijote greitį? Kas ir kaip skiria baudas Nyderlanduose? Kaip susimokėti gavus baudą? Ar gausite baudos laišką į Lietuvą? Šie, bei kiti klausimai bus atsakyti šiame tinklaraštyje.

Kas administruoja baudas?

CJIB[1] yra atsakinga už įvairių baudų, pavyzdžiui, už eismo taisyklių pažeidimus, administravimą. Ji taip pat vaidina svarbią rolę sprendimuose, susijusiuose su baudžiamaisiais dalykais, pavyzdžiui, teismo nuosprendžiais.

ES šalys narės sutiko dirbti kartu surenkant baudas. Kiekviena šalis narė turi organizaciją, kuriai priskirta tą daryti. Olandijoje tai yra CJIB. Centrinės įvairių ES šalių narių institucijos keičiasi informacija apie sprendimus, susijusius su kriminalinėmis veikomis ir/ar baudomis[2].

Baudų tipai

Gavus laišką su bauda pirmiausiai reiktų išsiaiškinti, kokio tipo bauda jums paskirta. Dešiniajame baudos lapo kampe matote raidę. Žemiau jų paaiškinimai[3]:

M- Bauda už eismo taisyklių pažeidimus. Jei gavote laišką su raidžių kodu M, nežymiai pažeidėte eismo taisykles Olandijoje.

O-Pranešimas apie nusižengimą. Jei gavote laišką su raidžių kodu O, tai reiškia, kad gavote pranešimą apie baudžiamąjį nusižengimą, kartu su atsakymo forma. Jūs gavote šį pranešimą, nes buvo nežymiai nusižengta eismo taisyklėms jūsų transporto priemone, arba transporto priemonės savininkas sakė, kad vairavote jūs.

O-Nurodymas baudai. Ši raidė paaiškins, kodėl jūs gavote baudą. Ji taip pat gali reikšti kiek jums reikia sumokėti ir iki kada. Jei jau sumokėjote, raidė nurodys sumą, kurią sumokėjote.

Z- Administracinė bauda. Jei gyvenate arba dirbate Olandijoje ir neturite sveikatos draudimo, gausite baudą.

X-Prašymas atsakyti. Turite transporto priemonę, kuri registruota jūsų vardu. Šia transporto priemone buvo padarytas pažeidimas. Norime pasitikslinti, ar pažeidimo metu ją vairavote jūs.

Baudos gavėjas registruotas ar neregistruotas Nyderlanduose

CJIB baudas siunčia paštu automobilio arba motociklo, susijusio su nusižengimu, savininkui nepriklausomai nuo to ar transporto priemonė lietuviškais ar olandiškais valstybiniais numeriais.

Turint registraciją Nyderlanduose bauda savininką pasieks kur kas greičiau, tačiau baudos pasiekia ir Lietuvą dėl ES šalių narių susitarimo. Jei gyvenate ES Šalyje narėje, byla bus perduota jūsų šaliai. Jie pasistengs išieškoti baudą.

Jei nepavyks perduoti bylos kitai ES šaliai narei, jūsų vardas bus įrašytas į paieškos registrą[4]. Tai reiškia, kad tiriantis pareigūnas (pavyzdžiui, policijos arba muitinės pareigūnas) gali jus sustabdyti ir paprašyti sumokėti baudą vietoje. Jei jūs to negalėsite padaryti, jie gali areštuoti jūsų transporto priemonę.

Svarbu: Jei nesumokėsite baudos laiku arba nesumokėsite visos sumos, gausite dar du mokėjimo priminimus. Mokėtina suma padidės su kiekvienu priminimu. Pirmojo pranešimo suma yra 1,5 karto didesnė už pirmą sumą. Antrojo pranešimo suma yra tris kartus didesnė už pirmą sumą[5].

Kaip sumokėti baudą?

Baudą galima sumokėti banko pavedimu[6]. Turite sumokėti sumą, nurodytą laiške. Laiške taip pat pateikiama data, iki kurios pinigai turi pasiekti CJIB.

Perveskite teisingą sumą, įskaitant administracinį mokestį, kuris yra nurodomas laiške. Pateikite teisingą apmokėjimo paskirtį. Apmokėjimo paskirtis yra 16 skaičių CJIB numeris, nurodytas laiške.

Kreditine kortele, čekiu ar grynaisiais apmokėti negalima.

Baudos mokėjimas dalimis

Jei gavote baudą, bet negalite sumokėti baudos iškart, tam tikromis aplinkybėmis galėsite susitarti mokėti dalimis[7].

Baudos dydis turi būti didesnis nei 75 eurai neįskaitant administracijos mokesčio, o jei tai ne pirmas prašymas baudą mokėti dalimis, privalu ankstesnę baudą būti sumokėjus be nusižengimų.

Baudos dalimis mokėti negalima, jei jūsų byla jau perduota antstoliams.

Nesutinkate su bauda?

Ką galite padaryti, jei nesutinkate su gauta bauda? Galite formaliai „apskųsti savo baudą“. Tai yra vadinama „pateikti apeliaciją“  CJIB. Kaip tą padaryti priklauso nuo aptariamos baudos tipo. Plačiau apie tai galite skaityti ČIA.

 


 

Šis tinklaraštis parengtas remiantis žemiau išvardinta informacija:

[1] https://www.cjib.nl/lt/kas-yra-cjib

[2] https://leazer.nl/als-verkeersovertreding-begaat-buitenland/

[3] https://www.cjib.nl/lt/kaip-mes-dirbame

[4] https://www.cjib.nl/lt/musu-proceduros-baudos-uz-eismo-taisykliu-pazeidima

[5] https://www.cjib.nl/aanmaning-ontvangen

[6] https://www.cjib.nl/ik-wil-mijn-boete-betalen

[7] https://www.cjib.nl/wat-zijn-de-regels-voor-betalen-in-delen

Taip pat įdomu!

Skaitykite daugiau šios kategorijos tinklaraščių

Kaip susikurti gyvenimo aprašymą? (CV)

3 min.27 kovo 2023

Informacija apie algalapius ir jų išmokėjimą

2 min.15 kovo 2023

Banko sąskaitos atidarymas Nyderlanduose

3 min.3 rugsėjo 2021