2 min.10 gruodžio 2020

Tarptautinės dokumentų formos

Nyderlandų institucijos dažnai prašo pateikti gimimo liudijimą (pavyzdžiui, pirmą kartą registruojantis savivaldybėje), tačiau gimimo liudijimo lietuvių kalba nepriima. Dažnai kyla klausimų, ką reiktų daryti? Galbūt ieškoti vertėjo? Kiek tai kainuos? Tačiau viskas yra daug paprasčiau.

2010 m. sausio 29 d. Lietuvoje  įsigaliojo Konvencija dėl išrašų iš civilinės būklės aktų įrašų išdavimo įvairiomis kalbomis, pasirašyta 1976 m. rugsėjo 8 d. Vienoje.

Lietuvos, kaip ir kitų valstybių konvencijos dalyvių, civilinės būklės aktų (gimimo, santuokos, mirties) išrašai, išduoti pagal Konvencijos patvirtintą formą be jokių papildomų formalumų (legalizavimo, tvirtinimo Apostile ar vertimo) turi būti priimami kitose prie Konvencijos prisijungusiose valstybėse. Viena iš šių valstybių yra ir Nyderlandai.

Dokumentų tipai

Yra trys pagrindiniai dokumentai, kurie išduodami tarptautinėmis formomis:

  • FORMA A – tarptautinis gimimo liudijimas
  • FORMA B – tarptautinis santuokos liudijimas
  • FORMA C – tarptautinis mirties liudijimas

Kiti dokumentai, deja, turi būti išversti bei patvirtinti apostile.

Kaip užsisakyti?

Šias formas galima užsisakyti internetu – Metrikacijos paslaugų informacinėje sistemoje MEPIS, paslaugos įvykdymo terminas yra 20 d.d. ir kainuoja apie 6,00 eurus.

Kitas variantas – jas užsisakyti Civilinės Metrikacijos skyriuje; išduodama tą pačią dieną arba per 3 darbo dienas, kainuoja apie 3 eurus. Šiuo atveju galite paprašyti savo tėvų, jog užsakytų jūsų gimimo liudijimą bei išsiųstų jums registruotu paštu, tačiau kitų formų (B,C) už jus jiems neišduos.

Gyvenant Nyderlanduose galima užsisakyti šias formas Lietuvos Respublikos ambasadoje.[1] Išrašo išdavimas gali užtrukti iki 2 savaičių. Taikomas konsulinis mokestis.

 


Daugiau informacijos:

[1] https://nl.mfa.lt/nl/lt/konsuline-informacija/aktualiausia-informacija/civiline-metrikacija/israsu-isdavimas

 

Taip pat įdomu!

Skaitykite daugiau šios kategorijos tinklaraščių

Kaip susikurti gyvenimo aprašymą? (CV)

3 min.27 kovo 2023

Informacija apie algalapius ir jų išmokėjimą

2 min.15 kovo 2023

Banko sąskaitos atidarymas Nyderlanduose

3 min.3 rugsėjo 2021