3 min.12 vasario 2021

Vairuotojo pažymėjimo gavimas Nyderlanduose

Jei šiuo metu neturite vairuotojo pažymėjimo ir svarstote, jog norėtumėte jį įgyti, galite pradėti lankyti vairavimo pamokas ir laikyti egzaminus Nyderlanduose.

Svarbu: Tam jūs turite turėti registraciją bei DigiD paskyrą.

Vairavimo mokyklos

Nyderlanduose yra daugybė vairavimo mokyklų. Jūs galite pasirinkti pagal:

  • Atsiliepimus
  • Patrauklias kainas
  • Patrauklius paketus (pvz: 10/20/30 praktinių pamokų)
  • Lokaciją
  • Pamokų kalbą (olandų, anglų, rusų, lenkų)

Teorijos kursai nėra privalomi. Teorijos egzaminui galima pasiruošti savarankiškai. Mokyklinis teorijos egzaminas taip pat nereikalingas.

Vairavimo pamokos yra privalomos. Jų kiekį dažniausiai parenka instruktorius po pirmos bandomosios pamokos. Svarbu paminėti, jog kartu su savo instruktoriumi bei jo automobiliu vyksite ir į CBR (atitinka Regitrą Lietuvoje) egzaminą, todėl atidžiai rinkitės ne tik vairavimo mokyklą, bet ir automobilį, kuriuo mokysitės vairuoti.

Vairavimo pamokų kaina yra maždaug apie 40 eurų už akademinę valandą, todėl rekomenduojame rinktis paketus vietoje pavienių pamokų, tokiu atveju bus galimybė sutaupyti.

Egzaminų kalbos

Teorijos egzaminą standartiškai galima laikyti tiek olandų, tiek anglų kalbomis. Užsirašydami egzaminui tiesiog galite pasirinkti šias kalbas. SVARBU: Šiame egzamine gali būti keletas olandų kalbos terminų, kuriuos jums teks išmokti.

Norite laikyti egzaminą kita kalba? Užsisakykite teorijos egzaminą su vertėju. Likus ne mažiau kaip 2 savaitėms iki egzamino, susitarkite su vertėju per TolkenNet[1].

Praktikos egzaminas taip pat standartiškai laikomas olandų bei anglų kalbomis. Jei nemokate šių kalbų, taip pat galite samdytis vertėją (į praktinį automobilio, motociklo, mopedo ir automobilio su priekaba egzaminą). Jei pageidaujate laikyti egzaminą su vertėju, apie tai turite pranešti iš anksto. Tai turi būti prisiekęs vertėjas, kuris turi galiojančią vertėjo kortelę (pvz., Samdomas per Tolkennet.nl).

Vertėjo funkcijas gali atlikti ir vairavimo instruktorius. Šiuo atveju jis turi turėti galiojantį WRM pasą. Be to, vertėjas turi pakankamai gerai mokėti kandidato kalbą, kad praktinis egzaminas būtų išlaikytas sklandžiai ir efektyviai.

Vertėjo užduotis yra išversti egzaminuotojo tekstą. Kiti dalykai, pvz., Prietaisų skydelio simboliai ir sakomas navigacijos ar radijo tekstas, nėra verčiami. Kandidatas ir vairavimo mokykla užtikrina, kad prieš egzamino pradžią navigacijos sistema būtų nustatyta tinkama kalba.

Egzaminų kainos 2021[2]:

  • Teorijos egzaminas 42,50 eurų;
  • Teorijos egzaminas su vertėju (vertėjo kaina neįskaičiuota) 95 eurai;
  • Praktinis egzaminas 120 eurų;
  • Praktinis egzaminas su vertėju (vertėjo kaina neįskaičiuota) 120 eurų;

Koks procesas jūsų laukia?

  • Pasirinkite vairavimo mokyklą praktinėms ir (pasirinktinai) teorijos pamokoms. Nemažai mokyklų suteikia galimybę mokytis keliomis kalbomis.
  • Užsiregistruokite teorijos egzaminui CBR (galima anglų kalba arba kita kalba naudojantis oficialiu vertėju. Deja, lietuvių kalba į kalbų sąrašą neįtraukta).
  • Atlikite teorijos egzaminą (auto theorie).
  • Užsiregistruokite praktikos egzaminui CBR (per vairavimo mokyklą).
  • Išlaikykite praktikos egzaminą (auto praktijk).
  • Pateikite pažymą apie išlaikytus testus savo savivaldybei, kad gautumėte vairuotojo pažymėjimą.

Vairavimo teorijos egzaminas

Vairavimo teorijos egzaminai organizuojami 20-tyje vairavimo teorijos egzaminų centrų visoje Olandijoje. Testas trunka 45 minutes ir užduodami klausimai:

  1. Pavojaus atpažinimo (25 klausimai)
  2. Eismo taisyklių (30 klausimų)
  3. Eismo supratimo (10 klausimų).

Kad galėtumėte laikyti šį testą, turite būti ne jaunesnis kaip 16 metų. Tik išlaikę teorijos testą galėsite laikyti praktikos testą.

Vairavimo mokykloje galite išklausyti teorijos kursą, nors tai nėra privaloma. Arba galite patys studijuoti teoriją naudodamiesi teorijos knyga, kurią galite įsigyti (internetiniuose) knygynuose ar savo vairavimo mokykloje. Taip pat galima išklausyti kursus internetu, kuriuos siūlo keletas internetinių svetainių.

Vairavimo praktikos egzaminas

Praktikos egzaminas trunka 55 minutes ir laikomas viename iš praktikos egzaminų centrų visuose Nyderlanduose. Tik vairavimo mokyklos gali jus užregistruoti praktikos egzaminui, todėl jums reikės susirasti tinkamą vairavimo mokyklą.

Šį testą laikyti gali laikyti asmenys ne jaunesni nei 17 metų amžiaus bei ne vėliau kaip 18 mėnesių nuo teorijos egzamino išlaikymo datos.

Jei ypač nerimaujate dėl egzaminų laikymo, galite kreiptis dėl “faalangstexamen“[3]. Tai yra ilgesnis egzaminas, laikomas kartu su egzaminuotoju, specialiai apmokytu padėti nerimaujantiems žmonėms.

 


Šis tinklaraštis parengtas remiantis žemiau išvardinta informacija:

[1] https://www.tolkennet.nl/

[2] https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/auto/kosten-autorijbewijs-halen.htm

[3] https://www.cbr.nl/nl/veelgestelde-vragen/faalangstexamen-1.htm

Taip pat įdomu!

Skaitykite daugiau šios kategorijos tinklaraščių

Kaip susikurti gyvenimo aprašymą? (CV)

3 min.27 kovo 2023

Informacija apie algalapius ir jų išmokėjimą

2 min.15 kovo 2023

Banko sąskaitos atidarymas Nyderlanduose

3 min.3 rugsėjo 2021