3 min.12 balandžio 2024

Marihuanos ir alkoholio pirkimas bei vartojimas Nyderlanduose -  ką reikia žinoti? Mitai ir faktai.

 

Apie alkoholio vartojimą:

Nyderlanduose galioja tam tikros su alkoholio pardavimu bei vartojimu susijusios taisyklės. Štai keletas svarbių faktų: 

  • Bendras amžiaus apribojimas: Nyderlanduose įstatymiškai alkoholio įsigyti gali asmuo, sulaukęs 18 metų. Tai taikoma tiek perkant alkoholį parduotuvėje, tiek vartojant jį viešose vietose. 
  • Alkoholis darbo vietoje: nors kai kurių profesijų atstovams gali būti leidžiama vartoti alkoholį tam tikromis progomis, pavyzdžiui, įmonės vakarėliuose, apskritai darbe nėra priimtina būti apsvaigusiam nuo alkoholio. 
  • Vairavimas išgėrus: Nyderlanduose galioja griežtos taisyklės dėl vairavimo išgėrus. Leistinas alkoholio kiekis yra 0,5 promilės. Absoliutus alkoholio draudimas galioja pradedantiesiems vairuotojams (turintiems vairuotojo pažymėjimą iki 5 metų) ir sunkvežimių bei autobusų vairuotojams. 

Faktai apie marihuaną:

Nyderlandai garsūs dėl savo tolerantiško požiūrio į lengvuosius narkotikus, tokius kaip marihuana. Štai keletas svarbių faktų: 

  • Tolerancijos politika: Nyderlandai taiko tolerancijos politiką lengvųjų narkotikų pardavimo ir vartojimo atžvilgiu. Tai reiškia, kad nedideliais kiekiais marihuanos ir hašišo prekyba taip vadinamose „kavinėse“ (coffeeshops) yra toleruojama. 
  • Amžiaus riba: kaip ir alkoholio atveju, marihuanos taip vadinamose „kavinėse“ galima įsigyti nuo 18 metų. 
  • Pirkimas: marihuanos galite nusipirkti tik taip vadinamose „kavinėse“. Čia įstatymiškai leidžiama nusipirkti tik 5 gramus marihuanos ar hašišo, todėl didesnis nei nurodyto kiekio turėjimas ar pirkimas yra baudžiamas. 
  • Draudimas darbo vietoje: svarbu pažymėti, kad Nyderlanduose darbe visuomet yra draudžiama būti apsvaigusiems nuo narkotikų ar alkoholio.

 

coffeeshop-Nyderlandai

Faktai ir mitai:

Pakalbėję apie faktus, turime paneigti kai kuriuos Nyderlanduose paplitusius mitus apie alkoholį ir marihuaną: 

  1. Mitas: Nyderlanduose visur yra leidžiama vartoti narkotikus - tai netiesa. Nors tam tikrose situacijose narkotikų vartojimas yra toleruojamas, pagal Nyderlandų įstatymus jis išlieka neteisėtas. 
  2. Mitas: Nyderlanduose visur yra leidžiama vartoti alkoholį - nors kai kurie miestai ir vietovės toleruoja alkoholio vartojimą viešose vietose, vietos valdžios institucijos gali taikyti taisykles ir baudas už viešą girtavimą, ypač tam tikru laiku ir tam tikrose vietose. 
  3. Mitas: taip vadinamų „kavinių“ galima rasti visur Nyderlanduose - nors jų tikrai galima rasti daugelyje miestų, tačiau šių „kavinių“ yra ne visur. Savivaldybės turi teisę nustatyti taisykles dėl „kavinių“ įsikūrimo vietų, todėl jų yra ne kiekvienoje savivaldybėje. 

Alkoholis ir marihuana darbe:

Darbuotojams Nyderlanduose svarbu suprasti taisykles, susijusius su alkoholiu ir marihuana, ypač kai kalbama apie jų poveikį darbui. Štai keletas patarimų: 

  • Susipažinkite su įmonės politika: daugelis įmonių turi specialias su alkoholio ir narkotikų vartojimu darbo vietoje susijusias taisykles ir gaires. Svarbu jas žinoti ir jų laikytis. 
  • Prisiimkite atsakomybę: darbuotojui svarbu prisiimti atsakomybę už savo elgesį ir sprendimus dėl alkoholio ir narkotikų vartojimo tiek darbe, tiek ir už jo ribų. Būti apsvaigusiam darbo vietoje yra netoleruotina. 
  • Žinokite pasekmes: svarbu suprasti galimas alkoholio ir narkotikų vartojimo darbo vietoje pasekmes, įskaitant sumažėjusį našumą, pavojų saugai ir galimas teisines pasekmes. Jūs galite prarasti darbą, nes, kaip jau buvo minėta, būti apsvaigusiam darbo vietoje yra netoleruotina.  

 

Trumpai tariant, nors Nyderlandai ir yra žinomi dėl savo tolerantiško požiūrio į lengvuosius narkotikus, svarbu suprasti taisykles, susijusias su alkoholio ir narkotikų vartojimu, ypač kalbant apie jų įtaką darbui. Darbo vietoje būti apsvaigus yra draudžiama. Prisiimdami atsakomybę ir būdami informuoti apie faktus, darbuotojai gali prisidėti prie saugios ir produktyvios darbo aplinkos. 

Taip pat įdomu!

Skaitykite daugiau šios kategorijos tinklaraščių

Olandijos dviračių kultūra

3 min.1 lapkričio 2023

Kaip veikia darbo sistema Nyderlanduose?

3 min.30 gegužės 2023

Ligos ir nedarbingumas dirbant įdarbinimo agentūroje

3 min.23 kovo 2021