2 min.23 balandžio 2021

BSN numeris. Į ką atkreipti dėmesį?

BSN (burgerservicenummer) socialinių paslaugų numeris (dar vadinamas Sofi arba socialiniu-fiskaliniu numeriu)[1], yra unikalus registracijos numeris, suteikiamas visiems, gyvenantiems Nyderlanduose.

Kam reikalingas BSN / sofi numeris?

Jūsų BSN numeris yra jūsų „asmens kodas“, ir kiekvienas Nyderlanduose gyvenantis asmuo privalo jį turėti. Turėdami BSN jūs galite atidaryti banko sąskaitą ir sumokėti mokesčius už jūsų pajamas. Taip pat galėsite naudotis sveikatos priežiūros sistema, kreiptis dėl išmokų ir pranešti apie bet kokį adreso pasikeitimą.

Sofi numeris (sofinummer) buvo ankstesnis BSN numerio pavadinimas, kurį išduodavo Nyderlandų mokesčių inspekcija (Belastingdienst). Nuo 2007 m. lapkričio mėn. „Sofi“ numeriai buvo automatiškai paversti BSN, o 2014 m. sausio mėn. „Belastingdienst“ nustojo išduoti „Sofi“ numerius[2].

Atkreipkite dėmesį, kad BSN gavimas automatiškai nesuteikia teisės dirbti Olandijoje. Asmeniui, priklausomai nuo jo kilmės šalies, gali tekti kreiptis dėl leidimo dirbti.

Kaip gauti BSN numerį?

Norint gauti BSN numerį reikia registruotis savivaldybėje. Visos savivaldybės registruoja tik iš anksto susitarus. Jei jūs dirbate Covebo, jūsų kontaktinis asmuo užregistruos jus ir praneš jums apie paskirtą datą bei laiką, bei galės kartu vykti į savivaldybę.

Norėdami gauti BSN, turite pateikti galiojantį pasą arba asmens tapatybės kortelę (nepakanka vairuotojo pažymėjimo!)

Atkreipkite dėmesį, kad priklausomai nuo savivaldybės gali reikėti papildomų dokumentų. BSN numerio išdavimas yra visiškai nemokamas.

Svarbu: ką daryti, jei praradote BSN?

Pamiršote ar praradote savo BSN numerį? Nesijaudinkite, BSN numerį galite rasti daugelyje oficialių dokumentų, tokių kaip:

  • Mokesčių apskaičiavimai arba laiškai, kuriuos jums atsiuntė Nyderlandų mokesčių inspekcija
  • Jūsų olandiška asmens tapatybės kortelė ar pasas
  • Jūsų olandiškas vairuotojo pažymėjimas
  • Sveikatos draudimo kortelė

Jei jūsų asmens dokumente nenurodytas jūsų BSN numeris ar tokio dokumento neturite, galite kreiptis į savivaldybę, kurioje esate registruotas, ir ten paprašykite savo BSN numerio kopijos, tačiau kopija yra mokama. Jos kaina svyruoja apie 20 eurų priklausomai nuo savivaldybės.

 


Šis tinklaraštis parengtas remiantis žemiau išvardinta informacija:

[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/burgerservicenummer-bsn

[2] https://www.iamexpat.nl/expat-info/official-issues/bsn-sofi-number-netherlands

Taip pat įdomu!

Skaitykite daugiau šios kategorijos tinklaraščių

Kaip susikurti gyvenimo aprašymą? (CV)

3 min.27 kovo 2023

Informacija apie algalapius ir jų išmokėjimą

2 min.15 kovo 2023

Banko sąskaitos atidarymas Nyderlanduose

3 min.3 rugsėjo 2021